سرویس ورزشی مشرق - پرسپوليس در طول حيات 49 ساله اش گلرهاي خوب زيادي را در دروازه اش داشته كه بسياري از آنها به قفس توري تيم ملي هم رسيده اند.
اگر از دهه 50 شروع كنيم و جلو بياييم بايد ابتدا به نام هايي مثل عزيز اصلي، وازگن صفريان، هادي طاووسي، جمشيد محمدي، محمد رزمجو، بهرام مودت و حسين قره خانلو اشاره كنيم.
ابتداي دهه 60 دو دروازه بان بسيار خوب دروازه پرسپوليس را تسخير كردند؛ بهروز سلطاني و وحيد قليچ. اواخر دهه 60 سعيد عزيزيان از استقلال آمد. البته قبل از آن گلرهايي مثل كوروش شهبازي فر هم آمدند و رفتند.
اوايل دهه 70 محل خودنمايي گلرهاي جواني مثل نادر باقري، محمود خوراكچي و سپس عليرضا دليخون در تركيب پرسپوليس بود. رضا امراللهي و شكرخدا آغاسي هم در مقاطعي براي سر خها گلري كردند اما سرانجام عابدزاده آمد و رقيب جواني مثل نيما نكيسا برايش پيدا شد.
در اوايل دهه 80 داود فنايي، فرشيد كريمي و محمد محمدي گلر پرسپوليس بودند كه البته به تيم ملي راهي پيدا نكردند. پس از آنها هم كه رودباريان، واعظي و حقیقی و معمارزاده از راه رسيدند.
ساشا ايليچ و يان نيكولفسكي هم گلرهاي خارجي پرسپوليس بودند كه البته نفر دوم هيچ گاه براي سرخ ها بازي نكرد. هادي زرين ساعد، محمدرضا جونكي زاده، رضا زاد علي و محسن الياسي هم هيچ گاه براي بزرگسالان پرسپوليس بازي نكردند.
با پایان یافتن فصل نقل و انتقالات نیم فصل لیگ برتر، تیمها بازیکنان مورد نظر خود را جذب کردند و بازیکنان ناراضی از تیم خود رخت بربستند و به تیمی رفتند که بازی کنند و بیشتر دیده شوند.
در آخرین روز نقل و انتقالات نيمفصل، شهاب گردان دروازهبان پرسپولیس پس از نیم فصل حضور در این تیم قراردادش را فسخ كرد و راهی سپاهان شد. گردان که در پرسپولیس عملکرد ضعیفی داشت و رقابت را به نیلسون باخته بود، از نیمفصل دوم با پیراهن سپاهان پای به لیگ برتر میگذارد.
به همین بهانه و در آغاز پنجاهمین سال فعالیت باشگاه پرسپولیس در گزارشی بسیاری از دروازه بانان تاریخ این باشگاه قدیمی و پرطرفدار را که اطلاعاتی ولو کم از آنها در دسترس بوده معرفی کرده ایم:
تاریخچه باشگاه پرسپولیس
پرسپولیس باشگاهی بود که در دی ماه سال 1342 به دست علی عبده بنا شد و در آن رشته های بولینگ، والیبال، بسکتبال فعال بود.
عبده از آمریکا به ایران آمده بود و در جامعه ورزشی این کشور در رشته بوکس صاحب عنوان قهرمانی شده بود. وی مدت ها اندیشه ایجاد تیم فوتبال پرسپولیس را با خود داشت و تیم فوتبالی را ایجاد کرده بود که تیم ضعیفی در رده دوم باشگاه های کشور محسوب میشد. از اعضای محبوب و ماندگار آن محمود خوردبین را می توان نام برد.
پس از انحلال باشگاه شاهین با درایت امیر مسعود برومند و رایزنی های مرحوم دهداری، چند تن از بازیکنان قبلی شاهین در ترکیب تیم دسته دومی پرسپولیس قرار گرفته و ترتیب یک مسابقه با تیم جم آبادان که در آن زمان تیم صاحب نامی بود را دادند. پس از آن تمامی اعضای شاهین به پرسپولیس پیوستند و محبوبیت شاهین بلند پرواز را به پرسپولیس هدیه نمودند.
1- عزيز اصلي: در بیستم فروردین ماه سال 1321 در شهر تبريز و در يک خانواده پرجمعيت به دنيا آمده و از همان دوران کودکی به ورزش روی آورد. در کلاس هفتم در مسابقات دو صحرانوردی عنوان سوم را به دست آورد و در کلاس نهم برای قهرمانی کشوری در رشته های دو سرعت، پرش طول و ارتفاع، چهارصد متر و چهارصد متر با مانع از تيم تبريز انتخاب شد. او همچنين در کشتی نيز دارای عنوان است.
عزيز اصلی اگرچه دروازه بان سابق تيم ملی ايران بود اما اظهار می داشت که به دروازه بانی علاقه ای نداشته و بيشتر دوست داشت در پست های ديگر بازی کند. او می گفت که در زمان تحصيل در دانشسرای تربيت بندی اجباراً دروازه بان تيم دانشسرا شد و به همين ترتيب با اين پست آشنا شده و در آن بازی کرد.
تواناييهاي او منحصر به فوتبال و دروازهباني نبود. قبل از اينكه وارد كارنامه ورزشي وي شويم بايد بگوييم كه هنرپيشه توانايي بود و در دهه 40، در 10 فيلمفارسي ايفاي نقش كرد! همزمان قهرمان دووميداني، كشتي، شنا و فوتبال بود. در فوتبال هم ابتدا گوش چپ بود و سپس دروازهبان شد و از سال 1340 تا 1347 سنگربان اصلي تيمملي بود! هم خوب دروازهباني ميكرد و هم بسيار خشن بود و فقط دو بار با پيراهن پرسپوليس به داور سيلي زد(!)
بد نیست بدانیم عزیز اصلی اولین دروازه بان پرسپولیس در لیگ منطقه ای کشور در سال 1349 بوده است.
عزيز اصلي كه امروز 70 ساله است در آلمان زندگي ميكند.
2 - هادي طاووسي
هادی طاووسی، دروازه بان تیم های شاهین، پرسپولیس و پیكان بود كه در سال 1336، در حالی كه 19 ساله بود به تیم شاهین آمد و تا سال 1353 در حالی كه 36 ساله شده بود آخرین بازی های خود را برای تیم پرسپولیس انجام داد.
طاووسی را می توان یكی از با اخلاق ترین مردان تاریخ فوتبال ایران دانست كه طی 17 سال حضورش در سطح اول فوتبال ایران هیچ گاه دچار مسائل حاشیه ای نشد. او در سال 1348 با تیم فوتبال پیكان در مسابقات بین المللی جام دوستی به عنوان قهرمانی رسید. به جز این قهرمانی، او دوبار در سالهای 50 و 52 با تیم پرسپولیس فاتح مسابقات فوتبال لیگ كشور شد.
طاووسی در زمان ریاستش بر فدراسیون فوتبال 42 ساله بود. او در دستگاه اجرایی فوتبال از مردانی چون كامبیز جمالی و حسین كلانی استفاده كرد تا كابینه اش را صدردرصد فوتبالی كند اما عمر حضور او در فدراسیون فوتبال به حدی نبود تا تاثیرات برنامه هایش در فوتبال ایران به نمایش گذاشته شود.
3 - بهرام مودت
رکورد: بازیکن سابق فوتبال ایران که سابقه بازی در باشگاههای پرسپولیس و پیکان و سپاهان را دارد. او دروازهبان سوم تيمملي در دهه 50 بوده است. وی 844 دقیقه دروازه خود را بسته نگه داشته و رتبه 125دنيا را مشترکاً با آلخاندرو گونزالساز کاستاریکا دارد.
4 - منصور رشيدي
در سال 1349 در پرسپوليس به عنوان گلر دوم فعاليت مي كرد و در سال 86 مدتی هم به عنوان مربي در ذوب اهن اصفهان مشغول به کار شد.
5 - مهدي عسگر خاني
ستاره پرسپوليس و ابومسلم، اولين لژيونر فوتبال به كشورهاي عربي، دروازبان آماتورهای پرسپولیس برجستهترین بازیکن آن تیم بود که بعداً به تیم اصلی رسید، به ابومسلم فروختهشد و به تیم ملی ایران نیز دعوت شد. در دربی دهم پایتخت در سال 51 دروازه بان پرسپولیس بود.
6 - حسين قره خانلو
یکی از بازیکنان اواسط دهه 50 پرسپولیس که سابقه حضور در 2 دربی را داشته است.
7 - وازگن صفريان
در نيمه دوم دهه 50 دروازهبان اول پرسپوليس بوددر دهه 60 درون دروازه پرسپوليس ايستاد. او سال 56 از آرارات به پرسپوليس آمد. سال 60 به آرارات برگشت و جای خودش را به بهروز سلطانی داد.
وازگن صفریان در لیگ نیمه تمام 1357 با 400 دقیقه بعد از مودت بهترین دروازه بان قرمزپوشان در لیگ تخت جمشید بوده است.
9 - وحيد قليچ
25 آذر 1336 در تهران، در خیابان شهباز و دروازه دولاب به دنیا آمد و فوتبال را از زمینهای خاكی «قیایی» آغاز كرد. تهرانجوان و دارایی باشگاههایی بودند كه قبل از پرسپولیس در آنها بازی كرد. قلیچ در 12 سال حضور خود در پرسپولیس در 176 بازی به میدان رفته و در بین دروازهبانها بیشترین حضور را در باشگاه پرسپولیس داشته است.
10 - سعيد عزيزيان
دروازه بان خوش استيل اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 پرسپولیس كه سابقه بازي دراستقلال را نيز دارد. عزیزیان در تنها قهرمانی پرسپولیس در جام در جام آسیا دروازه بان این تیم بود. وی در سال 1387 به عنوان مربي دروازه بانان در پرسپوليس فعاليت می كرد.
11 - احمد رضا عابدزاده
در بهمن 64 ، 19 ساله بود كه با پيراهن تيمملي ب به تيمملي ب روماني باخت و يك گل بد خورد تا پيروز جغتاپور در ادامه بازيها به او ترجيح داده شود، اما يك سال بعد به حكم مرحوم دهداري دروازهبان اول تيمملي فوتبال شد و تا تابستان سال 67، اين سنگر را حفظ كرد.
عابدزاده ملقب به عقاب آسیا با شركت در 76 بازي ملي، ركورددار اين عرصه است ضمن اينكه با تيمملي در بازيهاي آسيايي 90 پكن قهرمان شد و در جامجهاني 1998 فرانسه حاضر شد و در راه صعود به جامجهاني 98، پيروزي برابر آمريكا، قهرماني در آسيايي 90 و مقام سوم در جام ملتهاي 88 و 96، نقشي فراموش نشدني داشت.
اوج شهرت احمدرضا در بازیهای آسیایی 1990 پکن اتفاق افتاد که با وجود آسیب دیدگی از ناحیهٔ انگشتان دست، با مهار 3 پنالتی در فینال مسابقات در برابر کره شمالی ایران را به قهرمانی آسیا رساند او در طول این مسابقات جمعاً 2 گل دریافت کرد که هر دو گل نیز از روی نقطه پنالتی وارد دروازه عابدزاده شد. در آن دوره از مسابقات علی پروین سرمربی تیم ملی فوتبال ایران بود.
خبرگزاري فرانسه، او را به عنوان مهره كليدي فوتبال ايران بعد از انقلاب انتخاب كرد. احمدرضا عابدزاده را به همراه ناصر حجازی مي توان محبوبترين گلرهای تاريخ فوتبال ايران ناميد.
اما داستان حضور عابدزاده در پرسپولیس جالب است: عابدزاده که سال 69 به استقلال پیوست و با این تیم به قهرمانی آسیا هم رسید اما فرودین ماه سال 1373 عابدزاده که حالا به چهره ای محبوب و دوست داشتنی برای فوتبالدوستان تبدیل شده بود یکی از خبرسازترین بازیکنان آن روزها شد و در حالی که به شدت از مسئولان وقت باشگاه استقلال دلگیر بود راهی تیم پرسپولیس شد.
در آن روزهاي تلخ مصدوميت كه عابدزاده جايي در اين فوتبال نداشت و استقلالی ها هم سراغي از او نمي گرفتند، اين عابديني- مديرعامل وقت پرسپوليس- بود كه در اوج نااميدي فوتبال از بازگشت دوباره احمدرضا عابدزاده هزينه هاي جراحي او در آلمان را گردن گرفت و در عوض آن، دروازه بان جوان آن روزهاي فوتبال ايران كه مرحوم دهداري همان روز اول درباره اش گفته بود «نپرسيد او از كجا آمده، بنشينيد و ببينيد به كجا مي رسد»، وقتي برگشت پيراهن پرسپوليس را به تن كرد. بعد از آن هم هميشه تاكيد مي كرد كه اصلا استقلالي نبوده و به خاطر يك اجبار، آبي پوش شده بوده.
عابدزاده در آلمان، شرایط نسبی برای بازی کردن پیدا کرد و به ماندن در فوتبال امیدوار شد. او با تمرینات بسیار در پرسپولیس سال73، مرزهای باور را پشت سر گذاشت و به صورت باورنکردنی در آذرماه سال73 در یکی، دو بازی تمرینی درون دروازه پرسپولیس ایستاد. عابدزاده پس از پیوستن به پرسپولیس به دلیل همین مصدومیت ۹ ماه از میادین فوتبال دور بود اما در دی ماه همان سال موفق شد اولین بازی اش را با پیراهن پرسپولیس مقابل ملوان انجام دهد. پس از آن عابدزاده به یک پرسپولیسی دوآتشه بدل شد چرا که به خاطر بازگشت دوباره اش به میادین و فوتبال، خودش را مدیون عابدینی مدیرعامل پرسپولیس می دانست.
12 - نادر باقري
او در اوايل دهه هفتاد در پرسپوليس بازي مي كرد و امسال در زمان مربیگری موقت عاشوری به عنوان مربی دروازه بانان پرسپولیس معرفی شد!
13 - محمود خوراكچي
دروازه بانی که نامش بیشتر در فوتسال شنیده شده و حتی به عنوان بهترین مربی فوتسال کشور در سال 87 هم انتخاب شده است. وی در دهه 70 مدتی دروازه بان سرخپوشان بود.
14 - كوروش شهبازي فرد
عجيبترين نوع حضور در تركيب دو تيم بزرگ پایتخت را كورش شهبازيفرد داشته است. توجه كنيد: او در سال 1359 پرسپوليسي بود، در سال 65 به استقلال رفت، در سال 75 هم به پرسپوليس برگشت!
15 - شكر خدا آغاسي
از بازیکنانی که کمتر نامش شنیده شده است . وی دروازه بان خوزستانی دهه 70 پرسپولیس بوده است.
16 - محمد رضا جونكي زاده
سال 80 به پرسپولیس آمد و سال بعد از این تیم رفت. برای تیم بزرگسالان بازی نکرد.
17 - نيما نكيسا
حيف كه قدر خودش را ندانست!
از هفت سالگي تا نه سالگي ، سه دوره قهرمان ژيميناستيك كشور شد. چهار مقام قهرماني كشور در رشته شنا دارد و شش دوره هم قهرمان پرش با اسب در رده هاي مختلف شده است. به دليل حضور پدرش در فدراسيون بوكس ، چند سالي هم بوكس كار كرده است و اما فوتبال را از 14 سالگي و با تيم پاس تهران شروع كرد.
مردي كه در سال 75 به حكم مايليكهن، سرمربي وقت تيمملي به احمدرضا عابدزاده ترجيح داده شده بود و در جامجهاني 98 هم زماني كه 22 ساله بود از دروازه تيمملي برابر يوگسلاوي حفاظت كرد، باورش نميشد كه عمر دروازهبانياش براي تيمملي در سال 77 تمام شود. نكيسا خودش با دستان خودش بخت بلندش را به آتش كشيد. او در بازي اول جامجهاني 98 فرانسه، نمايش دلپذيري مقابل يوگسلاوي داشت و تنها يك اشتباه فني در جاگيري روي خط باعث شد يك گل از ميهايلوويچ معروف دريافت كند. نيما ميتوانست پس از عقاب براي حداقل يك دهه سند شماره يك تيمملي را به نام خود بزند اما بنا بر دلایلی از فوتبال رفت و به خوانندگی و بازیگری روی آورد.
دلیل خداحافظی نیما نکیسا از زبان خودش:
در زماني كه بازيكن آزاد بودم ، در تمرينات دچار مصدوميت شدم و تا مچ پايم پلاتين است. به همين دليل فوتبال را كنار گذاشتم. متأسفانه هيچ مساعدت مالي و حمايت معنوي از سوي فدراسيون براي درمان من صورت نپذيرفت. 15 – 16 ميليون هزينه پایم شد. به دليل ساختار اشتباهي كه در فوتبال ما وجود دارد ، نتوانستم مدت زيادي به مربيگري هم ادامه دهم. متأسفانه اين ساختار مردم ما را چاپلوس و متملق ساخته. عقيده من اين است كه اگر يك نفر استعداد داشته باشد، مي توان از او يك بازيكن تمام عيار ساخت و اگر استعداد نداشته باشد ، طبيعتاً نمي شود كاري كرد. فرقي نمي كند اين شخص پسر چه كسي باشد يا چقدر خرج كند. گاهي برخي مراجعه مي كنند و با پرداخت هزينه هاي سنگين توقع دارند از فرزندشان ستاره ساخته شود. اتفاقي كه در سينما هم وجود دارد. يك شخص يا استعداد دارد و مي تواند يا ندارد و نمي تواند. نمي شود با پول و به زور كسي را كه هيچ استعدادي و توانايي ندارد ، تبديل به يك فوتباليست معركه يا يك ستاره سينما كرد. متأسفانه به دليل اينكه ما فرهنگ شنيدن نداريم شرايط به گونه اي شده كه اگر تو انتقاد دلسوزانه اي هم از من بكني ، باز ذهنيت بدي از تو توي ذهن من مي ماند و تو هم به اين احساس مي رسي كه همان چاپلوسي و تملق داشته باشي بهتر است تا صراحت. در ايتاليا دروازه بان هاي تيم به گونه اي با من برخورد مي كردند كه انگار با رفيق چند ساله شان هستند. به چشم همكار نگاه مي كردند ولي اينجا همه با هم مشكل داريم و نمي توانيم پيشرفت همديگر را ببينيم و براي رسيدن به اوج فقط مسائل فني كافي نيست.
18 - فرشيد كريمي
فرشید کریمی پاشاکی (متولّد 1355 کرج)، او برادر علی کریمی ستاره تیم ملی و برندهٔ توپ طلای قارهٔ آسیا است. پس از اخراج احمدرضا عابدزاده توسط علی پروین سرمربی وقت پرسپولس، فرشید کریمی در سال 79 به پرسپولیس تهران پیوست، کریمی توانست با کنار زدن داوود فنایی دروازه بان اول تیم، جای خود را در ترکیب اصلی تثبیت کند.
در سال 84، در پی نمایش بسیار خوب فرشید کریمی در تیم پیروزی، او به تیم ملی ب ایران دعوت شد.
اما علیرغم اینکه او هر هفته دروازهبان تیم پرسپولیس بود، نام او را به بهانهٔ مصدومیت از لیست بازیکنان حذف کردند.
پس از چندی، با ورود آری هان، به عنوان سرمربی به تیم پرسپولس، محمد محمدی به وی ترجیح داده شد و فرشید کریمی دوباره نیمکت نشین شد.
این نیمکت نشینی باعث افت وی شد، تا جایی که در فصل 86-87 و در حالی که او دوّمین کاپیتان پرسپولس بود، دروازه بان سوم تیم شد. (در این فصل پرسپولیس 4 دروازه بان داشت)
در پایان همان فصل، کریمی دیگر نیمکت نشینی را تحمل نکرده و با اخذ رضایتنامه به تیم فوتبال پگاه گیلان پیوست. وی هم اکنون دروازه بان تیم راه آهن است.
19 - مجتبي رضايي
20 - داوود فنايي
نام داوود فنایی دروازه بان سابق پرسپولیس و تیم ملی هم با داربی معروف 9 به 11 عجین شده است، داربی که پرسپولیس 9 نفره به استقلال نباخت. فنایی دروازه بانی بود که شاید خیلی زود از فوتبال خداحافظی کرد و هنوز هم می توانست در دروازه بایستد. او با یک مصدومیت از چشم علی پروینی افتاد که بارها و بارها او را جایگزین احمدرضاعابدزاده می کرد.
فنایی البته از آن دسته بازیکنانی است که از همان دوران بازیکنی اش به مطالعه و دیدن فیلم علاقه مند بوده و حتی تمرینات مدی تیشن هم داشته است. او خیلی زود وارد جرگه مربیگری شده و همه مدارک کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا را گرفته است و مدتی هم مربی دروازه بانان تیم ملی نوجوانان ایران بود.
21 - رضا زاد علي
22 - عليرضا دليخون
دروازه بان اوایل دهه 70 پرسپولیس که سابقه بازی در کشاورز را هم دارد.
23 - محمد محمدي
سال 81 تا 85 در پرسپولیس بازی کرد و بعد به تیم رقیب یعنی استقلال رفت و برخلاف هاشمی نسب به علت کم حاشیه بودن حساسیت تماشاگران را برانگیخته نکرد. وی مدتی هم در داماش و راه آهن بازی کرده است.
24 - یان نیکولوفسکی
این دروازه بان مقدونیه ای را نه به خاطر بازی کردنش بلکه قرارداد معروفش در ایران می شناسند. سال 83 به ایران آمد و بدون حتی یک دقیقه بازی کردن رفت و پرونده شکایتی بر پرونده های پرسپولیس افزوده شد.
25 - مهدي واعظي
متولد 29 دی ماه سال 1353 در آزادشهر، سابقه بازي در تيم هاي ،بهمن،پيكان،ذوب آهن،صبا قم ،عدهای معتقدند مهدی واعظی چابکی و رفلکسهای ناگهانی و انفجاری فوقالعادهای در حد یک دروازهبان بینالمللی دارد، اما همیشه باید درصدی از احتمال را برای رها شدن توپهای فوق آسان از دستان او قائل شد. این دروازه بان 3 فصل ( 85 تا 88) در پرسپولیس توپ زد.
او در زمان عضویت در پرسپولیس، با مصدومیتهای زیادی مواجه شد و او حتی به خاطر مصدومیت به تیم ملی فوتبال ایران با سرمربیگری علی دائی برای بازیهای مقدماتی جام جهانی 2010 نیز دعوت نشد.
او بعد از بازی سنتی پرسپولیس-استقلال در دور رفت لیگ برتر فوتبال ایران در فصل 86-87که با تساوی 1 بر 1 دو تیم به پایان رسید به خاطر اشتباه فاحش حسن رودباریان دروازهبان تیم پرسپولیس در ان دیدار در به ثمر رسیدن گل تیم استقلال توسط امید روانخواه به عنوان دروازهبان اول تیم پرسپولیس در بازیها به میدان رفت و با بازیهای خوب خود توانست حسن رودباریان دروازهبان اصلی تیم ملی فوتبال ایران در جام ملتهای آسیا 2007 را نیمکت نشین کند. او در بعضی از بازیها تک ستاره تیم خودش بود، اما مصدومیتهای او باعث شد در تیم پرسپولیس نیز جای خود را به رودباریان دهد.
واعظی نخستین بازی ملی خود را در اوت سال 2000 برابر گرجستان انجام داد. پس از آن وی چندان به تیم ملی دعوت نشد تا این که بار دیگر در سال 2008 برای بازی مقابل قطر فراخوانده شد.
26 - حسن رودباريان
در 15 ارديبهشت 1357در قزوين متولد شد فوتبال را از پاس اغاز كرد سپس سال 86 به پرسپوليس آمد و در تيم هاي تراكتور سازي و مس و راه آهن نيز سابقه بازي دارد او دروازه بان تيم ملي در جام ملتهاي آسيا نيز بود. وی هم اکنون دروازه بان داماش است.
27 - ساشا ايليچ
دروازه باني كه توسط وينگو بگوويچ سال 82 به پرسپوليس آمد و با دريافت گلهاي زيبا معروف شد يكي از خريدهاي جالب پرسپوليس بود. ایلیچ یکسال در پرسپولیس ماند.
28 - محسن الیاسی
سال 87 به پرسپولیس آمد اما یک بازی هم برای بزرگسالان انجام نداد و در پایان فصل به شن سا و سپس استیل آذین رفت . وی هم اکنون در شهرداری اراک توپ می زند.
29 - ميثاق معمار زاده
در19دي ماه 1361 درتهران متولد شد قبل از پرسپولیس در تيم هاي راه آهن و سايپا بازي كرد. در زمانی که در پرسپولیس بود رقیبی به نام علیرضا حقیقی داشت که باعث جنجال هایی در تیم نیز شدند. معمارزاده در پرسپولیس نتوانست درخشش زمان سایپا را داشته باشد و پس از 2 سال حضور در جمع سرخپوشان سال 89 به فولاد رفت و مجددا در سال 90 به پرسپولیس برگشت اما در نبود حقیقی هم توفیقی کسب نکرد.
30 - عليرضا حقيقي
در 12 ارديبهشت 1367 در تهران متولد شد و از سال 1379 فوتبال خود را از تيم هاي پايه پرسپوليس آغاز كرد. او را می توان جوان ترین دروازه بان دهه هشتاد پرسپولیس دانست. نیما نکیسا هم از دسته جوان هایی بود که در 19 سالگی در دهه هفتاد برای پرسپولیس به میدان آمد. علی زاد علی هم در اولین بازی خود برای پرسپولیس 17 ساله بود. اما حقیقی در 18 سالگی کاری کرد که آن دو قدیمی نکردند. مهار پنالتی سایپا و علی دایی در یک روز حساس و بسیار مهم کاری است مه از هر کسی بر نمی آید اما از علیرضا حقیقی جوان برآمد اما نتوانست درخشش خود را به خوبی ادامه دهد و با وجود تمرینات سخت و اختصاصی عابدزاده جایگزین خوبی برای عقاب آسیا باشد.
او از خردسالی در تیم پرسپولیس بود و سال گذشته به تیم روبین کازان روسیه ترانسفر شد که البته جز چند بازی هنوز فرصت خودنمایی پیدا نکرده است.
31 - رحمان احمدي
در 8 مرداد 1359 در نوشهر به دنيا آمد و فوتبال خود را درسال 77 با جوانان شموشك آغاز كرد بعدا به بزرگسالان شموشك وسپس سايپا و سپاهان رفت و سال 89 با رفتن معمارزاده به پرسپوليس آمد و همراه این تیم قهرمان جام حذفی شد. وی پس از بازگشت یکساله به سپاهان هم اکنون در سایپا بازی می کند.
32 - حسين هوشيار
حسين هوشيار دروازه بان تيم فوتبال شهرداري ياسوج كه از نیم فصل دوم سال 90 به مدت سه سال به پرسپوليس پيوست اما در پایان فصل به علت بازیهای ضعیف در لیست فروش قرار داده شد و به ابومسلم رفت. هوشیار نتوانست از ضعف حقیقی و معمارزاده استفاده کند و خوش بدرخشد.
33 - آسمیر آودوکیچ
این دروازه بان بوسنیایی برای لیگ قهرمانان فصل 2012 با پرسپولیس قرارداد بست در شش مسابقه که به میدان رفت 5 گل دریافت کرد نتیجه حضور اودر تیم 3 برد و 2 مساوی و 1 شکست بود. در پایان فصل در حالی که پرسپولیس با بحران دروازه بانی مواجه بود و این گلر بازیهای خوبی از خود نشان داده بود باشگاه با وی قرارداد نبست و آودوکیچ تا آستانه پیوستن به مس کرمان هم پیش رفت اما به توافق نرسید.
34 - شهاب گردان
با مدیدریت رویانیان خرید ستاره های پرسپولیس پس از پایان فصل گذشته شروع شد و بازیکنان شاخص لیگ برتر با قراردادهای میلیاردی به تیم سرخ پوش پایتخت آمدند. یکی از این ستاره ها شهاب گردان دروازه بان موفق ذوب آهن بود. گردان که با تیم ابومسلم شناخته شد با ذوب آهن به نایب قهرمانی لیگ برتر و آسیا هم رسید و پس از انجام بازیهای خوب افشین قطبی او را به تیم ملی فوتبال ایران دعوت نمود. او اولین بازی ملی خود را در 19 ژانویه 2011 در برابر امارات عربی متحده انجام داد. او یکی از 23 بازیکن ایران در جام ملتهای آسیا 2011 در کشور قطر بود.
پیش بینی می شد دروازه پرسپولیس پس از چند سال پرفراز و نشیب به ثبات برسد اما گردان اوایل فصل دور از انتظار ظاهر شد و در نیم فصل تنها 5 بازی برای پرسپولیس انجام داد و 9 گل دریافت کرد. درخشش نیلسون برزیلی وی را به نیمکت نشین محض تبدیل کرد و سرانجام دروازه بان جویباری کشورمان برای دورنماندن از فرم ایده آل و مهمتر از همه تیم ملی عطای بازی در پرسپولیس را به لقایش بخشید و در آخرین روز نقل و انتقالات نیم فصل به سپاهان پیوست و رضا محمدی دروازه بان جوان سپاهان جای وی را در پرسپولیس گرفت.
35 - نیلسون
در ميان دروازهبانهاي خارجي ليگ دوازدهم از نيلسون برزيلي بايد به عنوان تنها دروازهبان قابل اعتنا نام برد كه به چرخه فوتبال ما وارد شده است. او سابقه حضور در گیمارش پرتغال را در کارنامه دارد.
او
كه با قدو قامت كوتاه و البته سن و سال بالايش از همان بدو حضور در
تمرينات پرسپوليس منتقدان زيادي داشت، خيلي زود شهاب گردان را نيمكتنشين
كرد و مرد شماره يك دروازه قرمزها شد.
او در 12 بازي از نيمفصل اول، از دروازه پرسپوليس محافظت كرد و با بيش از هزار دقيقه ايستادن در چارچوب اين تيم، تنها هشت گل خورد تا به ركورد قابل توجه دريافت يك گل در هر 135 دقيقه دست يابد.
تنها دروازهباني كه در نيمفصل اول عملكردي بهتر از نيلسون داشت، سيدمهدي رحمتي دروازهبان اول استقلال و تيم ملي بود كه با حضور در تمام بازيهاي نيمفصل و پذيرفتن 11 گل در 17 بازي، به طور ميانگين در هر 139 دقيقه يك گل دريافت كرد.
36 - امیر عابدزاده
پسر احمدرضا عابدزاده بودن را نمی توان دلیل حضور امیر در پرسپولیس دانست چرا که از 7 سالگی زیر نظر پدرش تمرین میکرد و از سن 15 سالگی به انگلیس رفت. وی در سال 2008 مدتی عضو تیم برنتفورد بود، سپس در سال 2009 به آکادمی باشگاه تاتنهام پیوست و پس از آن به تیم لندن تایگر رفت. امیر عابدزاده در سال 2011 به کشور آمریکا و تیم لسآنجلس بلوز رفت و مدتی نیز در تیم 23 سال لسآنجلس بلوز بازی کرد.
عابدزاده در اوایل فصل جاری با عقد قراردادی سه ساله به تیم فوتبال پرسپولیس پیوست و با رفتن گردان به ترکیب 18 نفره پرسپولیس وارد شد و منتظر فرصتی است تا نشان دهد که جانشین خوبی برای پدرش خواهد بود.
37 - رضا محمدی
دروازه بان زنجانی تیم پرسپولیس که سابقه حضور در فجر سپاسی، شهاب زنجان، ایرانجوان بوشهر و سپاهان اصفهان را دارد در آخرین روز نقل و انتقالات نیم فصل با رفتن گردان به سپاهان به پرسپولیس پیوست و باید منتظر ماند که عملکرد وی در مقایسه با نیم فصل اول چگونه خواهد بود؛ محمدی در 6 بازی که در لیگ بازی کرد 8 گل دریافت کرد.
نکات قابل توجه
** منصور رشيدي، كورش شهبازيفر، سعيد عزيزيان، احمدرضا عابدزاده و محمد محمدي، پنج دروازهبانی بودهاند كه هم در استقلال و هم در پرسپوليس بازي كردهاند. چهار نفر ابتدا در پرسپوليس بوده و سپس به استقلال رفتهاند، اما عابدزاده مسير را وارونه طي كرده است. ضمن اينكه محمدعلي يحيوي هم دروازهبان استقلال، اما مربي دروازهبانهاي پرسپوليس بوده است.، اما بد نيست بدانيد كه عجيبترين نوع حضور در تركيب دو تيم را كورش شهبازيفرد داشته است. توجه كنيد: او در سال 1359 پرسپوليسي بود، در سال 65 به استقلال رفت، در سال 75 هم به پرسپوليس برگشت!
**هادي طاووسي نخستين دروازهبان تاريخ پرسپوليس در سال 1359، رييس فدراسيون فوتبال كشورمان شد. طاووسي از سال 36 تا 53 در تركيب دو تيم شاهين و پرسپوليس حاضر بوده است.
** عزيز اصلي، دروازهبان سالهاي 47 تا 50 پرسپوليس بازيگر سينما بوده و در 10 فيلم سينمايي دهه 40 انجام وظيفه كرد.
**از بين دروازهبان های پرسپوليس هيچكدام در كادر فني تيمملي فوتبال حضور نداشتهاند.
ابتداي دهه 60 دو دروازه بان بسيار خوب دروازه پرسپوليس را تسخير كردند؛ بهروز سلطاني و وحيد قليچ. اواخر دهه 60 سعيد عزيزيان از استقلال آمد. البته قبل از آن گلرهايي مثل كوروش شهبازي فر هم آمدند و رفتند.
اوايل دهه 70 محل خودنمايي گلرهاي جواني مثل نادر باقري، محمود خوراكچي و سپس عليرضا دليخون در تركيب پرسپوليس بود. رضا امراللهي و شكرخدا آغاسي هم در مقاطعي براي سر خها گلري كردند اما سرانجام عابدزاده آمد و رقيب جواني مثل نيما نكيسا برايش پيدا شد.
در اوايل دهه 80 داود فنايي، فرشيد كريمي و محمد محمدي گلر پرسپوليس بودند كه البته به تيم ملي راهي پيدا نكردند. پس از آنها هم كه رودباريان، واعظي و حقیقی و معمارزاده از راه رسيدند.
ساشا ايليچ و يان نيكولفسكي هم گلرهاي خارجي پرسپوليس بودند كه البته نفر دوم هيچ گاه براي سرخ ها بازي نكرد. هادي زرين ساعد، محمدرضا جونكي زاده، رضا زاد علي و محسن الياسي هم هيچ گاه براي بزرگسالان پرسپوليس بازي نكردند.
با پایان یافتن فصل نقل و انتقالات نیم فصل لیگ برتر، تیمها بازیکنان مورد نظر خود را جذب کردند و بازیکنان ناراضی از تیم خود رخت بربستند و به تیمی رفتند که بازی کنند و بیشتر دیده شوند.
در آخرین روز نقل و انتقالات نيمفصل، شهاب گردان دروازهبان پرسپولیس پس از نیم فصل حضور در این تیم قراردادش را فسخ كرد و راهی سپاهان شد. گردان که در پرسپولیس عملکرد ضعیفی داشت و رقابت را به نیلسون باخته بود، از نیمفصل دوم با پیراهن سپاهان پای به لیگ برتر میگذارد.
به همین بهانه و در آغاز پنجاهمین سال فعالیت باشگاه پرسپولیس در گزارشی بسیاری از دروازه بانان تاریخ این باشگاه قدیمی و پرطرفدار را که اطلاعاتی ولو کم از آنها در دسترس بوده معرفی کرده ایم:
تاریخچه باشگاه پرسپولیس
پرسپولیس باشگاهی بود که در دی ماه سال 1342 به دست علی عبده بنا شد و در آن رشته های بولینگ، والیبال، بسکتبال فعال بود.
عبده از آمریکا به ایران آمده بود و در جامعه ورزشی این کشور در رشته بوکس صاحب عنوان قهرمانی شده بود. وی مدت ها اندیشه ایجاد تیم فوتبال پرسپولیس را با خود داشت و تیم فوتبالی را ایجاد کرده بود که تیم ضعیفی در رده دوم باشگاه های کشور محسوب میشد. از اعضای محبوب و ماندگار آن محمود خوردبین را می توان نام برد.
پس از انحلال باشگاه شاهین با درایت امیر مسعود برومند و رایزنی های مرحوم دهداری، چند تن از بازیکنان قبلی شاهین در ترکیب تیم دسته دومی پرسپولیس قرار گرفته و ترتیب یک مسابقه با تیم جم آبادان که در آن زمان تیم صاحب نامی بود را دادند. پس از آن تمامی اعضای شاهین به پرسپولیس پیوستند و محبوبیت شاهین بلند پرواز را به پرسپولیس هدیه نمودند.
1- عزيز اصلي: در بیستم فروردین ماه سال 1321 در شهر تبريز و در يک خانواده پرجمعيت به دنيا آمده و از همان دوران کودکی به ورزش روی آورد. در کلاس هفتم در مسابقات دو صحرانوردی عنوان سوم را به دست آورد و در کلاس نهم برای قهرمانی کشوری در رشته های دو سرعت، پرش طول و ارتفاع، چهارصد متر و چهارصد متر با مانع از تيم تبريز انتخاب شد. او همچنين در کشتی نيز دارای عنوان است.
عزيز اصلی اگرچه دروازه بان سابق تيم ملی ايران بود اما اظهار می داشت که به دروازه بانی علاقه ای نداشته و بيشتر دوست داشت در پست های ديگر بازی کند. او می گفت که در زمان تحصيل در دانشسرای تربيت بندی اجباراً دروازه بان تيم دانشسرا شد و به همين ترتيب با اين پست آشنا شده و در آن بازی کرد.
تواناييهاي او منحصر به فوتبال و دروازهباني نبود. قبل از اينكه وارد كارنامه ورزشي وي شويم بايد بگوييم كه هنرپيشه توانايي بود و در دهه 40، در 10 فيلمفارسي ايفاي نقش كرد! همزمان قهرمان دووميداني، كشتي، شنا و فوتبال بود. در فوتبال هم ابتدا گوش چپ بود و سپس دروازهبان شد و از سال 1340 تا 1347 سنگربان اصلي تيمملي بود! هم خوب دروازهباني ميكرد و هم بسيار خشن بود و فقط دو بار با پيراهن پرسپوليس به داور سيلي زد(!)
بد نیست بدانیم عزیز اصلی اولین دروازه بان پرسپولیس در لیگ منطقه ای کشور در سال 1349 بوده است.
عزيز اصلي كه امروز 70 ساله است در آلمان زندگي ميكند.
2 - هادي طاووسي
هادی طاووسی، دروازه بان تیم های شاهین، پرسپولیس و پیكان بود كه در سال 1336، در حالی كه 19 ساله بود به تیم شاهین آمد و تا سال 1353 در حالی كه 36 ساله شده بود آخرین بازی های خود را برای تیم پرسپولیس انجام داد.
طاووسی را می توان یكی از با اخلاق ترین مردان تاریخ فوتبال ایران دانست كه طی 17 سال حضورش در سطح اول فوتبال ایران هیچ گاه دچار مسائل حاشیه ای نشد. او در سال 1348 با تیم فوتبال پیكان در مسابقات بین المللی جام دوستی به عنوان قهرمانی رسید. به جز این قهرمانی، او دوبار در سالهای 50 و 52 با تیم پرسپولیس فاتح مسابقات فوتبال لیگ كشور شد.
طاووسی در زمان ریاستش بر فدراسیون فوتبال 42 ساله بود. او در دستگاه اجرایی فوتبال از مردانی چون كامبیز جمالی و حسین كلانی استفاده كرد تا كابینه اش را صدردرصد فوتبالی كند اما عمر حضور او در فدراسیون فوتبال به حدی نبود تا تاثیرات برنامه هایش در فوتبال ایران به نمایش گذاشته شود.
3 - بهرام مودت
رکورد: بازیکن سابق فوتبال ایران که سابقه بازی در باشگاههای پرسپولیس و پیکان و سپاهان را دارد. او دروازهبان سوم تيمملي در دهه 50 بوده است. وی 844 دقیقه دروازه خود را بسته نگه داشته و رتبه 125دنيا را مشترکاً با آلخاندرو گونزالساز کاستاریکا دارد.
4 - منصور رشيدي
در سال 1349 در پرسپوليس به عنوان گلر دوم فعاليت مي كرد و در سال 86 مدتی هم به عنوان مربي در ذوب اهن اصفهان مشغول به کار شد.
5 - مهدي عسگر خاني
ستاره پرسپوليس و ابومسلم، اولين لژيونر فوتبال به كشورهاي عربي، دروازبان آماتورهای پرسپولیس برجستهترین بازیکن آن تیم بود که بعداً به تیم اصلی رسید، به ابومسلم فروختهشد و به تیم ملی ایران نیز دعوت شد. در دربی دهم پایتخت در سال 51 دروازه بان پرسپولیس بود.
6 - حسين قره خانلو
یکی از بازیکنان اواسط دهه 50 پرسپولیس که سابقه حضور در 2 دربی را داشته است.
7 - وازگن صفريان
در نيمه دوم دهه 50 دروازهبان اول پرسپوليس بوددر دهه 60 درون دروازه پرسپوليس ايستاد. او سال 56 از آرارات به پرسپوليس آمد. سال 60 به آرارات برگشت و جای خودش را به بهروز سلطانی داد.
وازگن صفریان در لیگ نیمه تمام 1357 با 400 دقیقه بعد از مودت بهترین دروازه بان قرمزپوشان در لیگ تخت جمشید بوده است.
وازگن صفریان نفر سمت راست
8 - بهروز سلطاني
گلر اول سالهاي 60 تا 63 تيم ملي فوتبال؛ از اسفند 1360 تا سال 64 دروازهبان اول تيمملي فوتبال ايران بود.
بهروز سلطاني كه امروز 52 ساله است پيراهن تيمهاي كيان، پرسپوليس و دارايي را در دوران فوتبال به تن داشت. چهار سال بعد از دوري از تيمملي، در سال 1368 در 32 سالگي به حكم علي پروين به تيمملي فوتبال برگشت و بعد از انجام يك بازي ديگر براي تيمملي در اين رده بازنشسته شد. سلطاني، دروازهباني با استيل مثالزدني و هوش سرشار بود و در سالهاي افتخارآفريني قرمزها خوش درخشيد.
8 - بهروز سلطاني
گلر اول سالهاي 60 تا 63 تيم ملي فوتبال؛ از اسفند 1360 تا سال 64 دروازهبان اول تيمملي فوتبال ايران بود.
بهروز سلطاني كه امروز 52 ساله است پيراهن تيمهاي كيان، پرسپوليس و دارايي را در دوران فوتبال به تن داشت. چهار سال بعد از دوري از تيمملي، در سال 1368 در 32 سالگي به حكم علي پروين به تيمملي فوتبال برگشت و بعد از انجام يك بازي ديگر براي تيمملي در اين رده بازنشسته شد. سلطاني، دروازهباني با استيل مثالزدني و هوش سرشار بود و در سالهاي افتخارآفريني قرمزها خوش درخشيد.
بهروز سلطانی در کنار زنده یاد حجازی
9 - وحيد قليچ
25 آذر 1336 در تهران، در خیابان شهباز و دروازه دولاب به دنیا آمد و فوتبال را از زمینهای خاكی «قیایی» آغاز كرد. تهرانجوان و دارایی باشگاههایی بودند كه قبل از پرسپولیس در آنها بازی كرد. قلیچ در 12 سال حضور خود در پرسپولیس در 176 بازی به میدان رفته و در بین دروازهبانها بیشترین حضور را در باشگاه پرسپولیس داشته است.
10 - سعيد عزيزيان
دروازه بان خوش استيل اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 پرسپولیس كه سابقه بازي دراستقلال را نيز دارد. عزیزیان در تنها قهرمانی پرسپولیس در جام در جام آسیا دروازه بان این تیم بود. وی در سال 1387 به عنوان مربي دروازه بانان در پرسپوليس فعاليت می كرد.
11 - احمد رضا عابدزاده
در بهمن 64 ، 19 ساله بود كه با پيراهن تيمملي ب به تيمملي ب روماني باخت و يك گل بد خورد تا پيروز جغتاپور در ادامه بازيها به او ترجيح داده شود، اما يك سال بعد به حكم مرحوم دهداري دروازهبان اول تيمملي فوتبال شد و تا تابستان سال 67، اين سنگر را حفظ كرد.
عابدزاده ملقب به عقاب آسیا با شركت در 76 بازي ملي، ركورددار اين عرصه است ضمن اينكه با تيمملي در بازيهاي آسيايي 90 پكن قهرمان شد و در جامجهاني 1998 فرانسه حاضر شد و در راه صعود به جامجهاني 98، پيروزي برابر آمريكا، قهرماني در آسيايي 90 و مقام سوم در جام ملتهاي 88 و 96، نقشي فراموش نشدني داشت.
اوج شهرت احمدرضا در بازیهای آسیایی 1990 پکن اتفاق افتاد که با وجود آسیب دیدگی از ناحیهٔ انگشتان دست، با مهار 3 پنالتی در فینال مسابقات در برابر کره شمالی ایران را به قهرمانی آسیا رساند او در طول این مسابقات جمعاً 2 گل دریافت کرد که هر دو گل نیز از روی نقطه پنالتی وارد دروازه عابدزاده شد. در آن دوره از مسابقات علی پروین سرمربی تیم ملی فوتبال ایران بود.
خبرگزاري فرانسه، او را به عنوان مهره كليدي فوتبال ايران بعد از انقلاب انتخاب كرد. احمدرضا عابدزاده را به همراه ناصر حجازی مي توان محبوبترين گلرهای تاريخ فوتبال ايران ناميد.
اما داستان حضور عابدزاده در پرسپولیس جالب است: عابدزاده که سال 69 به استقلال پیوست و با این تیم به قهرمانی آسیا هم رسید اما فرودین ماه سال 1373 عابدزاده که حالا به چهره ای محبوب و دوست داشتنی برای فوتبالدوستان تبدیل شده بود یکی از خبرسازترین بازیکنان آن روزها شد و در حالی که به شدت از مسئولان وقت باشگاه استقلال دلگیر بود راهی تیم پرسپولیس شد.
در آن روزهاي تلخ مصدوميت كه عابدزاده جايي در اين فوتبال نداشت و استقلالی ها هم سراغي از او نمي گرفتند، اين عابديني- مديرعامل وقت پرسپوليس- بود كه در اوج نااميدي فوتبال از بازگشت دوباره احمدرضا عابدزاده هزينه هاي جراحي او در آلمان را گردن گرفت و در عوض آن، دروازه بان جوان آن روزهاي فوتبال ايران كه مرحوم دهداري همان روز اول درباره اش گفته بود «نپرسيد او از كجا آمده، بنشينيد و ببينيد به كجا مي رسد»، وقتي برگشت پيراهن پرسپوليس را به تن كرد. بعد از آن هم هميشه تاكيد مي كرد كه اصلا استقلالي نبوده و به خاطر يك اجبار، آبي پوش شده بوده.
عابدزاده در آلمان، شرایط نسبی برای بازی کردن پیدا کرد و به ماندن در فوتبال امیدوار شد. او با تمرینات بسیار در پرسپولیس سال73، مرزهای باور را پشت سر گذاشت و به صورت باورنکردنی در آذرماه سال73 در یکی، دو بازی تمرینی درون دروازه پرسپولیس ایستاد. عابدزاده پس از پیوستن به پرسپولیس به دلیل همین مصدومیت ۹ ماه از میادین فوتبال دور بود اما در دی ماه همان سال موفق شد اولین بازی اش را با پیراهن پرسپولیس مقابل ملوان انجام دهد. پس از آن عابدزاده به یک پرسپولیسی دوآتشه بدل شد چرا که به خاطر بازگشت دوباره اش به میادین و فوتبال، خودش را مدیون عابدینی مدیرعامل پرسپولیس می دانست.
12 - نادر باقري
او در اوايل دهه هفتاد در پرسپوليس بازي مي كرد و امسال در زمان مربیگری موقت عاشوری به عنوان مربی دروازه بانان پرسپولیس معرفی شد!
13 - محمود خوراكچي
دروازه بانی که نامش بیشتر در فوتسال شنیده شده و حتی به عنوان بهترین مربی فوتسال کشور در سال 87 هم انتخاب شده است. وی در دهه 70 مدتی دروازه بان سرخپوشان بود.
14 - كوروش شهبازي فرد
عجيبترين نوع حضور در تركيب دو تيم بزرگ پایتخت را كورش شهبازيفرد داشته است. توجه كنيد: او در سال 1359 پرسپوليسي بود، در سال 65 به استقلال رفت، در سال 75 هم به پرسپوليس برگشت!
15 - شكر خدا آغاسي
از بازیکنانی که کمتر نامش شنیده شده است . وی دروازه بان خوزستانی دهه 70 پرسپولیس بوده است.
16 - محمد رضا جونكي زاده
سال 80 به پرسپولیس آمد و سال بعد از این تیم رفت. برای تیم بزرگسالان بازی نکرد.
17 - نيما نكيسا
حيف كه قدر خودش را ندانست!
از هفت سالگي تا نه سالگي ، سه دوره قهرمان ژيميناستيك كشور شد. چهار مقام قهرماني كشور در رشته شنا دارد و شش دوره هم قهرمان پرش با اسب در رده هاي مختلف شده است. به دليل حضور پدرش در فدراسيون بوكس ، چند سالي هم بوكس كار كرده است و اما فوتبال را از 14 سالگي و با تيم پاس تهران شروع كرد.
مردي كه در سال 75 به حكم مايليكهن، سرمربي وقت تيمملي به احمدرضا عابدزاده ترجيح داده شده بود و در جامجهاني 98 هم زماني كه 22 ساله بود از دروازه تيمملي برابر يوگسلاوي حفاظت كرد، باورش نميشد كه عمر دروازهبانياش براي تيمملي در سال 77 تمام شود. نكيسا خودش با دستان خودش بخت بلندش را به آتش كشيد. او در بازي اول جامجهاني 98 فرانسه، نمايش دلپذيري مقابل يوگسلاوي داشت و تنها يك اشتباه فني در جاگيري روي خط باعث شد يك گل از ميهايلوويچ معروف دريافت كند. نيما ميتوانست پس از عقاب براي حداقل يك دهه سند شماره يك تيمملي را به نام خود بزند اما بنا بر دلایلی از فوتبال رفت و به خوانندگی و بازیگری روی آورد.
دلیل خداحافظی نیما نکیسا از زبان خودش:
در زماني كه بازيكن آزاد بودم ، در تمرينات دچار مصدوميت شدم و تا مچ پايم پلاتين است. به همين دليل فوتبال را كنار گذاشتم. متأسفانه هيچ مساعدت مالي و حمايت معنوي از سوي فدراسيون براي درمان من صورت نپذيرفت. 15 – 16 ميليون هزينه پایم شد. به دليل ساختار اشتباهي كه در فوتبال ما وجود دارد ، نتوانستم مدت زيادي به مربيگري هم ادامه دهم. متأسفانه اين ساختار مردم ما را چاپلوس و متملق ساخته. عقيده من اين است كه اگر يك نفر استعداد داشته باشد، مي توان از او يك بازيكن تمام عيار ساخت و اگر استعداد نداشته باشد ، طبيعتاً نمي شود كاري كرد. فرقي نمي كند اين شخص پسر چه كسي باشد يا چقدر خرج كند. گاهي برخي مراجعه مي كنند و با پرداخت هزينه هاي سنگين توقع دارند از فرزندشان ستاره ساخته شود. اتفاقي كه در سينما هم وجود دارد. يك شخص يا استعداد دارد و مي تواند يا ندارد و نمي تواند. نمي شود با پول و به زور كسي را كه هيچ استعدادي و توانايي ندارد ، تبديل به يك فوتباليست معركه يا يك ستاره سينما كرد. متأسفانه به دليل اينكه ما فرهنگ شنيدن نداريم شرايط به گونه اي شده كه اگر تو انتقاد دلسوزانه اي هم از من بكني ، باز ذهنيت بدي از تو توي ذهن من مي ماند و تو هم به اين احساس مي رسي كه همان چاپلوسي و تملق داشته باشي بهتر است تا صراحت. در ايتاليا دروازه بان هاي تيم به گونه اي با من برخورد مي كردند كه انگار با رفيق چند ساله شان هستند. به چشم همكار نگاه مي كردند ولي اينجا همه با هم مشكل داريم و نمي توانيم پيشرفت همديگر را ببينيم و براي رسيدن به اوج فقط مسائل فني كافي نيست.
18 - فرشيد كريمي
فرشید کریمی پاشاکی (متولّد 1355 کرج)، او برادر علی کریمی ستاره تیم ملی و برندهٔ توپ طلای قارهٔ آسیا است. پس از اخراج احمدرضا عابدزاده توسط علی پروین سرمربی وقت پرسپولس، فرشید کریمی در سال 79 به پرسپولیس تهران پیوست، کریمی توانست با کنار زدن داوود فنایی دروازه بان اول تیم، جای خود را در ترکیب اصلی تثبیت کند.
در سال 84، در پی نمایش بسیار خوب فرشید کریمی در تیم پیروزی، او به تیم ملی ب ایران دعوت شد.
اما علیرغم اینکه او هر هفته دروازهبان تیم پرسپولیس بود، نام او را به بهانهٔ مصدومیت از لیست بازیکنان حذف کردند.
پس از چندی، با ورود آری هان، به عنوان سرمربی به تیم پرسپولس، محمد محمدی به وی ترجیح داده شد و فرشید کریمی دوباره نیمکت نشین شد.
این نیمکت نشینی باعث افت وی شد، تا جایی که در فصل 86-87 و در حالی که او دوّمین کاپیتان پرسپولس بود، دروازه بان سوم تیم شد. (در این فصل پرسپولیس 4 دروازه بان داشت)
در پایان همان فصل، کریمی دیگر نیمکت نشینی را تحمل نکرده و با اخذ رضایتنامه به تیم فوتبال پگاه گیلان پیوست. وی هم اکنون دروازه بان تیم راه آهن است.
19 - مجتبي رضايي
20 - داوود فنايي
نام داوود فنایی دروازه بان سابق پرسپولیس و تیم ملی هم با داربی معروف 9 به 11 عجین شده است، داربی که پرسپولیس 9 نفره به استقلال نباخت. فنایی دروازه بانی بود که شاید خیلی زود از فوتبال خداحافظی کرد و هنوز هم می توانست در دروازه بایستد. او با یک مصدومیت از چشم علی پروینی افتاد که بارها و بارها او را جایگزین احمدرضاعابدزاده می کرد.
فنایی البته از آن دسته بازیکنانی است که از همان دوران بازیکنی اش به مطالعه و دیدن فیلم علاقه مند بوده و حتی تمرینات مدی تیشن هم داشته است. او خیلی زود وارد جرگه مربیگری شده و همه مدارک کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا را گرفته است و مدتی هم مربی دروازه بانان تیم ملی نوجوانان ایران بود.
21 - رضا زاد علي
22 - عليرضا دليخون
دروازه بان اوایل دهه 70 پرسپولیس که سابقه بازی در کشاورز را هم دارد.
23 - محمد محمدي
سال 81 تا 85 در پرسپولیس بازی کرد و بعد به تیم رقیب یعنی استقلال رفت و برخلاف هاشمی نسب به علت کم حاشیه بودن حساسیت تماشاگران را برانگیخته نکرد. وی مدتی هم در داماش و راه آهن بازی کرده است.
24 - یان نیکولوفسکی
این دروازه بان مقدونیه ای را نه به خاطر بازی کردنش بلکه قرارداد معروفش در ایران می شناسند. سال 83 به ایران آمد و بدون حتی یک دقیقه بازی کردن رفت و پرونده شکایتی بر پرونده های پرسپولیس افزوده شد.
25 - مهدي واعظي
متولد 29 دی ماه سال 1353 در آزادشهر، سابقه بازي در تيم هاي ،بهمن،پيكان،ذوب آهن،صبا قم ،عدهای معتقدند مهدی واعظی چابکی و رفلکسهای ناگهانی و انفجاری فوقالعادهای در حد یک دروازهبان بینالمللی دارد، اما همیشه باید درصدی از احتمال را برای رها شدن توپهای فوق آسان از دستان او قائل شد. این دروازه بان 3 فصل ( 85 تا 88) در پرسپولیس توپ زد.
او در زمان عضویت در پرسپولیس، با مصدومیتهای زیادی مواجه شد و او حتی به خاطر مصدومیت به تیم ملی فوتبال ایران با سرمربیگری علی دائی برای بازیهای مقدماتی جام جهانی 2010 نیز دعوت نشد.
او بعد از بازی سنتی پرسپولیس-استقلال در دور رفت لیگ برتر فوتبال ایران در فصل 86-87که با تساوی 1 بر 1 دو تیم به پایان رسید به خاطر اشتباه فاحش حسن رودباریان دروازهبان تیم پرسپولیس در ان دیدار در به ثمر رسیدن گل تیم استقلال توسط امید روانخواه به عنوان دروازهبان اول تیم پرسپولیس در بازیها به میدان رفت و با بازیهای خوب خود توانست حسن رودباریان دروازهبان اصلی تیم ملی فوتبال ایران در جام ملتهای آسیا 2007 را نیمکت نشین کند. او در بعضی از بازیها تک ستاره تیم خودش بود، اما مصدومیتهای او باعث شد در تیم پرسپولیس نیز جای خود را به رودباریان دهد.
واعظی نخستین بازی ملی خود را در اوت سال 2000 برابر گرجستان انجام داد. پس از آن وی چندان به تیم ملی دعوت نشد تا این که بار دیگر در سال 2008 برای بازی مقابل قطر فراخوانده شد.
26 - حسن رودباريان
در 15 ارديبهشت 1357در قزوين متولد شد فوتبال را از پاس اغاز كرد سپس سال 86 به پرسپوليس آمد و در تيم هاي تراكتور سازي و مس و راه آهن نيز سابقه بازي دارد او دروازه بان تيم ملي در جام ملتهاي آسيا نيز بود. وی هم اکنون دروازه بان داماش است.
27 - ساشا ايليچ
دروازه باني كه توسط وينگو بگوويچ سال 82 به پرسپوليس آمد و با دريافت گلهاي زيبا معروف شد يكي از خريدهاي جالب پرسپوليس بود. ایلیچ یکسال در پرسپولیس ماند.
28 - محسن الیاسی
سال 87 به پرسپولیس آمد اما یک بازی هم برای بزرگسالان انجام نداد و در پایان فصل به شن سا و سپس استیل آذین رفت . وی هم اکنون در شهرداری اراک توپ می زند.
29 - ميثاق معمار زاده
در19دي ماه 1361 درتهران متولد شد قبل از پرسپولیس در تيم هاي راه آهن و سايپا بازي كرد. در زمانی که در پرسپولیس بود رقیبی به نام علیرضا حقیقی داشت که باعث جنجال هایی در تیم نیز شدند. معمارزاده در پرسپولیس نتوانست درخشش زمان سایپا را داشته باشد و پس از 2 سال حضور در جمع سرخپوشان سال 89 به فولاد رفت و مجددا در سال 90 به پرسپولیس برگشت اما در نبود حقیقی هم توفیقی کسب نکرد.
30 - عليرضا حقيقي
در 12 ارديبهشت 1367 در تهران متولد شد و از سال 1379 فوتبال خود را از تيم هاي پايه پرسپوليس آغاز كرد. او را می توان جوان ترین دروازه بان دهه هشتاد پرسپولیس دانست. نیما نکیسا هم از دسته جوان هایی بود که در 19 سالگی در دهه هفتاد برای پرسپولیس به میدان آمد. علی زاد علی هم در اولین بازی خود برای پرسپولیس 17 ساله بود. اما حقیقی در 18 سالگی کاری کرد که آن دو قدیمی نکردند. مهار پنالتی سایپا و علی دایی در یک روز حساس و بسیار مهم کاری است مه از هر کسی بر نمی آید اما از علیرضا حقیقی جوان برآمد اما نتوانست درخشش خود را به خوبی ادامه دهد و با وجود تمرینات سخت و اختصاصی عابدزاده جایگزین خوبی برای عقاب آسیا باشد.
او از خردسالی در تیم پرسپولیس بود و سال گذشته به تیم روبین کازان روسیه ترانسفر شد که البته جز چند بازی هنوز فرصت خودنمایی پیدا نکرده است.
31 - رحمان احمدي
در 8 مرداد 1359 در نوشهر به دنيا آمد و فوتبال خود را درسال 77 با جوانان شموشك آغاز كرد بعدا به بزرگسالان شموشك وسپس سايپا و سپاهان رفت و سال 89 با رفتن معمارزاده به پرسپوليس آمد و همراه این تیم قهرمان جام حذفی شد. وی پس از بازگشت یکساله به سپاهان هم اکنون در سایپا بازی می کند.
32 - حسين هوشيار
حسين هوشيار دروازه بان تيم فوتبال شهرداري ياسوج كه از نیم فصل دوم سال 90 به مدت سه سال به پرسپوليس پيوست اما در پایان فصل به علت بازیهای ضعیف در لیست فروش قرار داده شد و به ابومسلم رفت. هوشیار نتوانست از ضعف حقیقی و معمارزاده استفاده کند و خوش بدرخشد.
33 - آسمیر آودوکیچ
این دروازه بان بوسنیایی برای لیگ قهرمانان فصل 2012 با پرسپولیس قرارداد بست در شش مسابقه که به میدان رفت 5 گل دریافت کرد نتیجه حضور اودر تیم 3 برد و 2 مساوی و 1 شکست بود. در پایان فصل در حالی که پرسپولیس با بحران دروازه بانی مواجه بود و این گلر بازیهای خوبی از خود نشان داده بود باشگاه با وی قرارداد نبست و آودوکیچ تا آستانه پیوستن به مس کرمان هم پیش رفت اما به توافق نرسید.
34 - شهاب گردان
با مدیدریت رویانیان خرید ستاره های پرسپولیس پس از پایان فصل گذشته شروع شد و بازیکنان شاخص لیگ برتر با قراردادهای میلیاردی به تیم سرخ پوش پایتخت آمدند. یکی از این ستاره ها شهاب گردان دروازه بان موفق ذوب آهن بود. گردان که با تیم ابومسلم شناخته شد با ذوب آهن به نایب قهرمانی لیگ برتر و آسیا هم رسید و پس از انجام بازیهای خوب افشین قطبی او را به تیم ملی فوتبال ایران دعوت نمود. او اولین بازی ملی خود را در 19 ژانویه 2011 در برابر امارات عربی متحده انجام داد. او یکی از 23 بازیکن ایران در جام ملتهای آسیا 2011 در کشور قطر بود.
پیش بینی می شد دروازه پرسپولیس پس از چند سال پرفراز و نشیب به ثبات برسد اما گردان اوایل فصل دور از انتظار ظاهر شد و در نیم فصل تنها 5 بازی برای پرسپولیس انجام داد و 9 گل دریافت کرد. درخشش نیلسون برزیلی وی را به نیمکت نشین محض تبدیل کرد و سرانجام دروازه بان جویباری کشورمان برای دورنماندن از فرم ایده آل و مهمتر از همه تیم ملی عطای بازی در پرسپولیس را به لقایش بخشید و در آخرین روز نقل و انتقالات نیم فصل به سپاهان پیوست و رضا محمدی دروازه بان جوان سپاهان جای وی را در پرسپولیس گرفت.
35 - نیلسون
در ميان دروازهبانهاي خارجي ليگ دوازدهم از نيلسون برزيلي بايد به عنوان تنها دروازهبان قابل اعتنا نام برد كه به چرخه فوتبال ما وارد شده است. او سابقه حضور در گیمارش پرتغال را در کارنامه دارد.
او در 12 بازي از نيمفصل اول، از دروازه پرسپوليس محافظت كرد و با بيش از هزار دقيقه ايستادن در چارچوب اين تيم، تنها هشت گل خورد تا به ركورد قابل توجه دريافت يك گل در هر 135 دقيقه دست يابد.
تنها دروازهباني كه در نيمفصل اول عملكردي بهتر از نيلسون داشت، سيدمهدي رحمتي دروازهبان اول استقلال و تيم ملي بود كه با حضور در تمام بازيهاي نيمفصل و پذيرفتن 11 گل در 17 بازي، به طور ميانگين در هر 139 دقيقه يك گل دريافت كرد.
36 - امیر عابدزاده
پسر احمدرضا عابدزاده بودن را نمی توان دلیل حضور امیر در پرسپولیس دانست چرا که از 7 سالگی زیر نظر پدرش تمرین میکرد و از سن 15 سالگی به انگلیس رفت. وی در سال 2008 مدتی عضو تیم برنتفورد بود، سپس در سال 2009 به آکادمی باشگاه تاتنهام پیوست و پس از آن به تیم لندن تایگر رفت. امیر عابدزاده در سال 2011 به کشور آمریکا و تیم لسآنجلس بلوز رفت و مدتی نیز در تیم 23 سال لسآنجلس بلوز بازی کرد.
عابدزاده در اوایل فصل جاری با عقد قراردادی سه ساله به تیم فوتبال پرسپولیس پیوست و با رفتن گردان به ترکیب 18 نفره پرسپولیس وارد شد و منتظر فرصتی است تا نشان دهد که جانشین خوبی برای پدرش خواهد بود.
37 - رضا محمدی
دروازه بان زنجانی تیم پرسپولیس که سابقه حضور در فجر سپاسی، شهاب زنجان، ایرانجوان بوشهر و سپاهان اصفهان را دارد در آخرین روز نقل و انتقالات نیم فصل با رفتن گردان به سپاهان به پرسپولیس پیوست و باید منتظر ماند که عملکرد وی در مقایسه با نیم فصل اول چگونه خواهد بود؛ محمدی در 6 بازی که در لیگ بازی کرد 8 گل دریافت کرد.
نکات قابل توجه
** منصور رشيدي، كورش شهبازيفر، سعيد عزيزيان، احمدرضا عابدزاده و محمد محمدي، پنج دروازهبانی بودهاند كه هم در استقلال و هم در پرسپوليس بازي كردهاند. چهار نفر ابتدا در پرسپوليس بوده و سپس به استقلال رفتهاند، اما عابدزاده مسير را وارونه طي كرده است. ضمن اينكه محمدعلي يحيوي هم دروازهبان استقلال، اما مربي دروازهبانهاي پرسپوليس بوده است.، اما بد نيست بدانيد كه عجيبترين نوع حضور در تركيب دو تيم را كورش شهبازيفرد داشته است. توجه كنيد: او در سال 1359 پرسپوليسي بود، در سال 65 به استقلال رفت، در سال 75 هم به پرسپوليس برگشت!
**هادي طاووسي نخستين دروازهبان تاريخ پرسپوليس در سال 1359، رييس فدراسيون فوتبال كشورمان شد. طاووسي از سال 36 تا 53 در تركيب دو تيم شاهين و پرسپوليس حاضر بوده است.
** عزيز اصلي، دروازهبان سالهاي 47 تا 50 پرسپوليس بازيگر سينما بوده و در 10 فيلم سينمايي دهه 40 انجام وظيفه كرد.
**از بين دروازهبان های پرسپوليس هيچكدام در كادر فني تيمملي فوتبال حضور نداشتهاند.
************************
به گزارش مشرق، چیزی که در این گزارش دیده می شود عدم ثبات درون دروازه پرسپولیس خصوصا در این دهه اخیر است و علت این بی ثباتی را باید در مدیریت های ناپایدار و نبود تمرینات خوب و البته تمرین دهندگان خوب جستجو کرد، بعید به نظر می رسد دیگر دروازه بانی چون احمد رضا عابدزاده بیاید که پس از تمرینات تیمی 2 الی 3 ساعت تمرین اختصاصی انجام می داد و با وجود مصدومیت های متوالی سالها دروازه پرسپولیس و تیم ملی را امن نگه داشت.